Domino Geschiedenis

Domino is een spel dat al eeuwenlang gespeeld wordt. Het is over de hele wereld populair, maar vooral in de Caribische landen en in Latijns-Amerika. Dit is ook terug te zien in de talloze (al dan niet officiële) toernooien die in deze landen worden gehouden en de competities die gespeeld worden. Er wordt in deze landen om geld gespeeld en het spelen van Domino wordt dan ook heel serieus genomen. Dat doet je toch afvragen waar dit spel eigenlijk vandaan komt, en hoe het komt dat dit spel zo enorm populair is geworden. Dus wat is eigenlijk de geschiedenis van Domino? Als je het aan de Chinese immigranten in Amerika vraagt dan is Domino een spel dat door de populaire generaal Hung Ming is bedacht. Deze generaal ontwikkelde het spel om zijn soldaten te voorzien van vermaak terwijl zij de wacht moesten houden bij de vele steden die belegerd werden. De eerste variant van Domino lijkt ook niet op het spel zoals wij dat vandaag de dag kennen. En zoals dat gaat met volksspellen werd ook Domino door steeds meer mensen gespeeld. Het spel verspreidde zich razendsnel door China, dwars door de lagen van de maatschappij heen. Als snel kwam het spel ook terecht bij de Chinese edelen. Het spel bracht een bepaalde simpelheid met zich mee, maar was toch zeer strategisch te spelen. Het duurde dan ook niet lang voor de Chinese adel verknocht was aan dit spel en Dominostenen uit ivoor liet maken. In deze tijd was China een belangrijke handelspartner van Europa en kwamen deze edelmannen ook vaak in aanraking met Europese ontdekkingsreizigers en handelsvaarders. Ook zij leerden Domino spelen en dat was de eerste stap van de verspreiding van Domino naar de rest van de wereld.

Dat Domino mee werd genomen naar Europa wordt bevestigd door de Mary Rose: een zestiende-eeuws handelsschip dat gezonken is. Toen het scheepswrak doorzocht werd, werden dominostenen aan boord van dit schip gevonden. Dit geeft aan dat verschillende schepen het spel naar Europa hebben vervoerd. Daar eenmaal aangekomen werden de spellen door de koopmannen vaak als presentje aan hun opdrachtgevers gegeven. Dit waren vooraanstaanden mannen in de maatschappij. En dat is ook een van de redenen waar Domino zijn naam vandaan heeft. Allereerst lijken de speelstenen, die wit zijn met zwarte punten er op, op de maskers die werden gedragen bij het Venetiaanse Carnaval. Deze heetten ook domino’s. Ten tweede droegen de priesters in die tijd, wat destijds hoog aangeschreven lieden waren, in de winter een hoofddeksel. Het was een wit hoedje met zwarte stippen daarop. En uiteraard stond dit hoedje ook bekend als een domino. Want wat hebben deze twee voorwerpen met elkaar gemeen? Het werd gedragen door belangrijke mensen uit de maatschappij. Dit waren mensen die meesters werden genoemd, oftewel domini in het Latijn. In het enkelvoud heet iemand een dominus, en dat is ook precies waar het spel zijn naam van heeft gekregen. Zoals je kunt lezen is Domino dus een spel dat al eeuwen oud is en dat over de gehele wereld wordt en werd gespeeld. Van de oude Chinezen tot aan de Europeanen, allen speelden zij dit spel. De Europeanen hebben het spel wel aangepast, het spel kent nu alleen nog maar Europese stenen. Dit zijn rechthoekige speelstenen die twee getallen heeft. Men is het er niet over eens of deze culturele verandering uit China is komen overwaaien of dat een Europeaan het spel daadwerkelijk heeft aangepast. Maar wat zeker is, is dat de speelsteen zoals wij die kennen pas in Europa gemaakt is.

En vanuit Europa is het spel nog verder over de gehele wereld verspreid. Veel Europese landen hebben een koloniaal verleden. Nederland had een belangrijke kolonie in Suriname, wat nog steeds te merken is aangezien er in Suriname hedendaags nog steeds Nederlands wordt gesproken. Ook Frans-Guyana dat in Zuid-Amerika ligt is het resultaat van de koloniale driften van de Europeanen: het land is officieel nog onderdeel van Frankrijk en de voertaal is er ook het Frans. Men vermoedt dat gevangenen die voor straf naar de koloniën werden gestuurd het spel hebben meegesmokkeld of het daar opnieuw uit hout hebben gesneden. Hoe het ook is gebeurd, via de koloniale schepen is het spel ook naar Latijns-Amerika gekomen en van daaruit is het spel verder verspreid naar het Caribische gebied. Hier wordt het spel gezien als de nationale sport, en wordt het dagelijks gespeeld. Een bekend Caribisch beeld is dat van vier oude mannetjes die rondom een tafel zitten met een goed glas rum, terwijl zij Domino aan het spelen zijn. Domino kan van oudsher alleen met twee of vier mensen worden gespeeld, je speelt het dus nooit alleen. Vanuit dit punt is Domino alleen maar populairder geworden, tot het punt dat Domino Stars de stap heeft genomen om het ook via het internet aan te bieden. Dagelijks spelen honderden spelers tegelijkertijd op de website, die voornamelijk uit het Caribische gebied of Latijns-Amerika komen. Er wordt voor de lol gespeeld, maar ook voor geld. Het is een spel, maar het wordt uiterst serieus genomen door de spelers. We hopen dat we je een kleine blik in de geschiedenis van Domino hebben kunnen geven en denken dat je hier mee een completer beeld hebt gekregen van het spel. We hopen je snel terug te zien bij Domino Stars, aangezien dit de echte koploper is op het gebied van online Domino!