Domino Speluitleg

Tijd om het belangrijkste onderdeel van deze website door te lezen! Hoe speel je nu eigenlijk Domino? Allereerst is het belangrijk om te vermelden dat het leren van de spelregels van Domino niet moeilijk is. Het is een relatief simpel spel dat je snel door hebt. Maar, het is moeilijk om te winnen omdat je tegen andere mensen speelt die het spel ook kennen. Domino wordt niet bepaald door geluk, maar door vaardigheid. En dat is precies waar het knelpunt zit: je moet speeluren maken om er goed in te worden. Sommigen zijn een natuurtalent en zijn snel erg goed, anderen doen er langer over om goede tactieken en strategieën toe te passen. Je moet je tegenstanders dus echt te slim af zijn. Maar we beginnen bij het begin: wat zijn nu de spelregels waar het op het spelen van Domino aankomt? Het normale spel wordt gespeeld met twee normale Domino-sets. Deze stenen worden allemaal door elkaar gehusseld en elke speler trekt voor aanvang van het eerste spel één steen. Degene die het hoogste aantal ogen heeft mag het spel beginnen, in de ronden hierna begint de speler die de laatste steen heeft gelegd het spel. Als bekend is wie mag beginnen dat wordt gekeken naar het aantal spelers. Als er twee spelers zijn dan krijgt elke speler zeven stenen, als er vier spelers zijn krijgt elke speler vijf stenen. De stenen worden dicht aan elke speler toegekend, de rest van de stenen wordt onzichtbaar in de hoek van de tafel geschoven. Deze stenen staan ook wel bekend als de ‘boneyard’.

De speler die bij aanvang van het spel de hoogste steen heeft getrokken mag beginnen. Deze legt de eerste steen op het bord. Het grote doel van het spel is om zo snel mogelijk van je stenen af te komen. Hoe doe je dit? Elke steen heeft twee getallen op zich geschreven. Als de eerste steen een vijf en een drie bevat, dan mag je een steen met een vijf of een drie er op aan de steen leggen. Stenen mogen alleen aan een andere steen worden gelegd als de getallen overeen komen. Dus een steen met een twee mag alleen aan een steen worden gelegd waarvan de twee vrij is. Daarna is de volgende speler aan de beurt en moet hij proberen om een steen van zijn stapel op het bord te leggen. Op deze manier vormt zich een slang over het bord. Als iemand een dubbele steen heeft (een steen waarbij er twee dezelfde getallen op staan), dan moet hij deze dwars op de rij leggen. Op die manier ontstaat er een vertakking en ontstaan er meer mogelijkheden om een steen kwijt te kunnen raken. Als een speler geen steen kan leggen moet hij een steen uit de boneyard pakken. Als hij deze wel kan leggen moet hij dit verplicht doen en is zijn beurt voorbij. Als hij de steen uit de boneyard niet kan leggen moet hij er nog een pakken. Als hij deze steen nog steeds niet kan leggen moet hij nog een steen uit de boneyard pakken. In totaal kan een speler per beurt drie stenen uit de boneyard pakken. Als de derde gepakte steen nog steeds niet gelegd kan worden is de beurt van de spelers voorbij. Op deze manier gaat het spel door totdat een speler al zijn stenen kwijt is, of totdat het spel geblokkeerd is. Wat is blokkeren? Er zijn van elke steen maar een bepaald aantal exemplaren. Dit houdt in dat er maar een bepaald aantal zessen zijn, een bepaald aantal drieën zijn, etc. Als een speler alle stenen met dezelfde waarde aan het eind van een rij neer te leggen, dan hebben andere spelers geen mogelijkheid om verder te blijven spelen. Als een speler bijvoorbeeld allemaal zessen heeft, en deze aan het uiteinde van een rij ligt, is het voor de andere spelers onmogelijk om hier nog een zes aan te leggen. Deze zijn immers niet meer beschikbaar in het spel. Als een speler alle uiteinden heeft ‘geblokkeerd’ met zijn getallen, dan heeft hij gewonnen. Diegene die de laatste steen op het bord heeft neergelegd heeft gewonnen.

De speler die gewonnen heeft verzamelt punten. Hoe worden de punten bepaald? Er wordt per speler bekeken hoeveel stippen deze nog in zijn stapel heeft liggen. Alle stippen van de overgebleven stenen worden per speler bij elkaar opgeteld, en vervolgens worden de punten van alle verliezende spelers bij elkaar opgeteld. Dit is het uiteindelijke puntenaantal dat de winnaar krijgt. Er wordt per spel afgesproken wat het totale puntenaantal is dat benodigd is om te winnen. Het is gebruikelijk dat er tot 100, 250 of 500 punten wordt gespeeld. Dit hangt helemaal af van wat de spelers onderling afspreken. De speler die de pot gewonnen heeft, mag het volgende potje beginnen. Als een speler het benodigde aantal punten heeft behaald heeft hij gewonnen van de andere spelers, en wint hij de inleg. Zoals je kunt lezen is het dus zaak om zo snel mogelijk van al je stenen af te komen, terwijl je probeert om je tegenstanders te blokkeren. De regels zijn dus vrij simpel. Maar wat zijn nu slimme strategieën? Allereerst moet je zo snel mogelijk van de dubbele stenen af zien te komen. Dit zijn de stenen waarbij de twee getallen met elkaar overeenkomen. Dus twee zessen, of twee vijfen, of twee vieren op één steen. Dit zijn stenen die je tegenstander veel punten opleveren als je ze overhoudt terwijl iemand al klaar is. Ditzelfde geldt voor alle stenen met hoge waarden: probeer deze snel kwijt te raken! Ook is het slim om elk getal minimaal één keer op je bord voor te laten komen, zo hou je altijd een afspeelmogelijkheid. Dit zijn slechts enkele tips die we je mee kunnen geven. Maar je zult toch echt veel uren moeten maken en veel spellen moeten spelen om het spel onder de knie te krijgen. Het is heel simpel om het te leren, maar je moet er handig in worden. Als je dit eenmaal hebt gedaan dan kun je eens proberen om er geld mee te gaan verdienen!