Domino Basis

Misschien speel je al wat dominospellen. Als dat zo is, kan het zijn dat de regels op deze website niet de exacte regels zijn die u hebt geleerd. Er zijn veel dominospellen die verschillende namen hebben en toch extreem vergelijkbare en soms zelfs identieke regels hebben. Er zijn ook veel spellen met dezelfde naam in verschillende delen van de wereld, maar de regels verschillen van plaats tot plaats.

We hebben op onze website regels opgenomen voor veel verschillende dominospellen. De meeste dominospelregels op onze website bevatten ook verschillende regelvariaties. Of je ervoor kiest om de regels precies te volgen of je eigen variatie maakt, is niet relevant, zolang alle spelers maar duidelijk begrijpen wat de regels zijn en ermee instemmen voordat het spel begint. Het is natuurlijk ook belangrijk dat je ervoor zorgt dat de regels die je kiest om mee te spelen functioneel zijn.

De basisregels hier zijn van toepassing op de meeste dominospellen die op onze website worden getoond, maar niet allemaal. Er zijn bijvoorbeeld een paar spellen op deze website waar geen handen worden getrokken, en natuurlijk zijn de basisregels die van toepassing zijn op meer dan één speler niet van toepassing op solitaire-spellen.

In veel dominospellen wordt een rij tegels op de tafel gevormd terwijl spelers spelen, meestal, maar niet altijd, door de pitten aan het open uiteinde van de dominosteen te matchen. Deze formatie van tegels wordt de speellijn genoemd. Specifiek voor die spellen staan ​​hier basisinstructies vermeld onder Speellijn.

De tegels schudden

Voor elk spel schudt een speler de tegels met de afbeelding naar beneden op een vlak speeloppervlak en mengt ze grondig door ze met zijn handen te bewegen. De handen van de speler mogen niet op dezelfde tegels blijven tijdens het schudden, en de speler die het schudden doet, moet de laatste zijn die zijn hand trekt voor het spel. Spelers kunnen ervoor kiezen om voor elk spel om de beurt te schudden of dezelfde speler mag de dominostenen voor elk spel schudden.
Hier zijn twee van de verschillende opties:

1) De speler rechts van de speler die als eerste speelt, schudt voor een spel
2) De winnaar van het vorige spel schudt voor het volgende spel.

Zitopstelling

De positie van een speler aan de tafel in een spel met drie of meer spelers wordt een stoel genoemd. Een manier om de zitplaatsen te bepalen is door middel van loting. Nadat de tegels zijn geschud, trekt elke speler een dominosteen uit de stapel. De speler die de tegel met het grootste aantal pitten trekt, heeft de eerste keuze van stoelen. De speler met de volgende hoogste plaatsen zelf aan de linkerkant, enzovoort. Als er een gelijke stand is, wordt deze verbroken door nieuwe dominostenen uit de voorraad te trekken. De tegels worden terug in de voorraad gelegd en opnieuw geschud voordat de spelers hun handen trekken. Wanneer een partnerschapsspel wordt gespeeld, zitten de partners tegenover elkaar.

Volgorde van spelen

Er zijn verschillende manieren om te bepalen welke speler als eerste zal spelen: 1) Loting. 2) Begin het spel door de zwaarste dominosteen in te stellen. 3) Laat de winnaar van het vorige spel het eerste spel van het volgende spel maken. Nadat is bepaald wie het spel als eerste zal spelen, wordt de volgorde van spelen bepaald door de opstelling van de zitplaatsen. Het spel gaat verder naar links, met de klok mee, nadat het eerste spel is gemaakt. Of je kunt ervoor kiezen om tegen de klok in te spelen, zoals in sommige Latijns-Amerikaanse landen wordt gedaan, zolang alle spelers ermee instemmen voor de wedstrijd.

Loten trekken om te bepalen wie het eerste spel zal maken

Nadat de tegels zijn geschud, trekt elke speler een dominosteen uit de stapel. De speler die de zwaarste tegel trekt, mag als eerste spelen. Als er een gelijke stand is, wordt deze verbroken door nieuwe dominostenen uit de voorraad te trekken.